1.Časť

29.03.2012 13:54

 

  Naše lesy obsahujú odpovede na choroby, ktoré nás trápia. Stromy sú bežne považované za prospešné kvôli tomu, že sa používajú ako palivo a stavebný materiál. Ale, možno ešte dôležitejšie sú prírodné liečivá obsiahnuté v stromoch. V skutočnosti sa v stromoch plných sily nachádzajú tie najúčinnejšie lieky.

  Nižšie rastliny, ako byliny alebo kríky, tiež ponúkajú prírodné lieky. Ale práve stromy produkujú veľa z najúčinnejších prírodných látok, známych svojím účinkom zvrátiť priebeh choroby. Stromy sú veľké, a tak liečivé látky, ktoré produkujú sú nesmierne účinné. V tejto knihe sa budem venovať sile liečivých látok zo stromov. Tieto liečivé stromy nepochádzajú z Amazonských pralesov ani trópov, ale z našich zemepisných šírok- práve tu môžeme nájsť množstvo rôznej prírodnej medicíny pochádzajúcej zo stromov.

  Práve drsné podnebie spôsobuje to, že stromy produkujú viac liečivých látok. Navyše zo zdravotného hľadiska, nie je podnebie u nás tak nebezpečné ako tropické. Taktiež ani tunajší ekosystém nie je tak chúlostivý, čo sa týka zásahov človeka.  Preto môžu byť prírodné liečivá v týchto lesoch zbierané bez toho, aby poškodili životné prostredie, čo sa často stáva vo vysoko citlivých tropických ekosystémoch. Všetky stromy severných lesov sú liečivé. Obzvlášť dôležitým stromom je breza, z ktorej sa dá extrahovať veľa druhov liečiv. Oba druhy brezy- breza severoamerická aj breza biela (Betula lenta, Betula pendula) sú liečivé. A takisto sú huby, ktoré na nich rastú. Topole tiež produkujú množstvo liečivých látok. Liečivá pochádzajúce práve z týchto stromov budú hlavným predmetom tejto knihy. Prírodná medicína sa zameriava najmä na liečivé účinky nižších rastlín a bylín. Ale stromy sú tiež veľmi mocné tvory a k tomu sú obrovské. Preto liečivé látky, ktoré produkujú sú mimoriadne silné. A liečivé látky húb rastúcich na stromoch sú oveľa silnejšie ako liečivé látky húb rastúcich v pôde.

  Okrem briez a topoľov sa v našich zemepisných šírkach nachádzajú borovice a jedle. Je zaujímavé, že biely alebo stribristý strom je zdrojom účinných látok. Akoby bola jeho bielosť znakom čistoty. V skutočnosti je biele sfarbenie dôkazom obsahu rastlinných sterolov. Táto biela farba je matná, pastelová. Naopak, žiarivo biela farba na povrchu rastlín predstavuje pravý opak- je znakom toho, že rastlina je jedovatá, napríklad ako bobule rastliny z čelade Actaea.

   Ale v prípade stromov, je biely povlak na povrchu pozitívnym znakom. Je to biela prášková látka alebo belavý odraz, ktoré signalizujú obsah liečivých látok, ktoré sa nachádzajú v bielych vrstvách- vonkajšia kôra brezy a topoľov. Tieto liečivé látky sa tiež nachádzajú v púčikoch a listoch. Avšak ich najvyššia koncentrácia je v kôre stromu. Je to kvôli tomu, že kôra ochraňuje strom pred nebezpečnými vonkajšími vplyvmi. Kľúčovou zložkou je kôra belavej farby. Tu sa nachádzajú antioxidanty vrátane sterolov, ako betulín a kyselina betulinová, flavonoidy ako resveratrol a kyselina ellagová- známe viac pod názvom ellagotaníny.  Tieto flavonoidy/ ellagotoníny tiež vysvetľujú bielavý lesk lesných plodov, ako černíc, čučoriedok, či hrozna. Prítomnosť týchto antioxidantov v brezovej kôre vysvetľuje jej silu. Testy ORAC, ktoré hodnotia antioxidačnú silu dokazujú,  že brezová kôra je neobyčajne účinná. Hodnota ORAC v kôre je 1180/gram, čo je viac ako u vitamínu E alebo C a oveľa viac ako napríklad u čučoriedok alebo acai.

   Ľudia si to možno neuvedomujú, ale nielen plody a zelené rastliny slúžia zvieratám v prírode ako potrava. Sú to taktiež časti stromu. Napríklad, všetky časti brezy sú jedlé. Zvieratá to využívajú tak, že že chrúmu mladé vetvičky, púčiky a listy. To udržuje zvieratá zdravé a poskytuje im výživu. Kvôli svojej účinnosti tiež ľudia začali využívať silu brezových stromov a húb, ktoré na nich rastú.

   Už od pradávna sa vnútorná kôra používala u amerických Indiánov ako jedlo. Na Sibíri bola breza doslova uctievaná domorodcami. V prírode predsa nie je nič krajšie ako brezový háj so svojou krásnou bielou kôrou medzi zelenou trávou. Tiež je to medicína, ktorá je schopná vyliečiť ľudí z chorôb, pre ktoré ľudstvo nemalo žiadnu nádej.  Práve toto je sila liekov z lesa zmieňovaná v tejto knihe.

   Poďme preto hlbšie preskúmať brezy. V bielej vrstve týchto stromov sa nachádza vysoko liečivá látka známa ako betulín. Je to práve betulín, ktorý sa preukázal ako jedna z najúčinnejších látok proti rakovine. Taktiež podporuje imunitný systém a urýchľuje hojenie tkanív a zmierňuje zápal. Okrem toho je to účinný prírodný konzervačný prostriedok, pretože je dokázané, že brezová kôra do značnej miery odoláva rozkladu. Strom vyrába túto látku ako nevyhnutnú súčasť potrebnú pre svoje prežitie a ľudia z nej tiež môžu čerpať úžitky.

   Avšak okrem kôry, najúčinnejším prírodným liečivom je huba, ktorá na brezovej kôre parazituje. Táto huba v sebe koncentruje všetky liečivé účinky kôry. Je to liečivá huba- čaga. Čaga je nesmierne silným prírodným liečivom. Ako prírodné liečivo má bohatú históriu, bola používaná už po tisícročia. 

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode