Čaga- najsilnejší antioxidant
Je všeobecne známe, že antioxidanty sú pre naše zdravie veľmi dôležité. Okrem toho, že v porovnaní s acai alebo čučoriedkami má čaga oveľa väčší obsah antioxidantov, pôsobí proti vírusom, zvyšuje imunitu a spomaľuje proces starnutia.
Účinky Čagy
Anti- mykotické
Anti- mikrobiálne
Anti- vírusové
Podporuje imunitu
Adaptagén
Čo je to ORAC ( Oxygen Radical Absorbance Capacity)?
Ide o novú metódu, ktorou sa dá odmerať hodnota antioxidantov v potrave. Nazýva sa Absorbčná Kapacita Kyslíkových Radikálov (v skratke ORAC). Je to merná jednotka pre antioxidanty, vyvinutá Národným Inštitútom pre starnutie v Národnom Inštitúte Zdravia (NIH).
Odhaduje sa, že 80-90% populácie sveta neskonzumuje ani polovicu odporúčanej dávky antioxidantov na to, aby mohli bojovať s voľnými radikálmi, s ktorými príde telo do kontaktu. Strava s vysokou hodnotou ORAC má pre zdravotne uvedomelých ľudí hodnotu zlata.
Aká je odporúčaná denná dávka?
Podľa výskumu Dr. Ronald Prior a Guahau Cao, potrebujeme približne 3000-5000 ORAC jednotiek denne. Šokujúce je, že väčšina ľudí skonzumuje len 1200 ORAC jednotiek denne. Možno aj zjeme dostatok ovocia a zeleniny, ale nemajú vysokú antioxidačnú hodnotu. Nasledovná tabuľka nám ukáže hodnoty ORAC konkrétnejšie.
Čaga má najvyššia hodnota ORAC spomedzi všetkých prírodných potravín, vyššiu než acai.
Porovnanie hodnôt ORAC:
Čaga ......................146 700
Acai ..................1....102 700
Šípky ...................... 96150
Petržlen .................. 73 670
Čierne maliny ........... 19 220
Zázvor .................... 14 840