Čaga je približne 5-8 krát výživovo hodnotnejšia ako iné liečivé huby. Počas svojho rastu absorbuje živiny celého stromu, vrátane jeho životnej energie. Účinky čagy na ľudský organizmus sú rozmanité
V poslednom čase sa čaga stala veľmi populárna medzi ženami v Japonsku pre podporu zdravej pokožky.
Po tisíce rokov bola čaga uctievaná v Číne, Japonsku, Rusku a Malej Ázii ako „kráľovná rastlín“, „dar od Boha“ alebo „huba nesmrteľnosti“.
Medzinárodná vedecká komunita preto začala s rozsiahlym výskumom čagy. Za posledných 50 rokov moderné vedecké štúdie preukázali pozitívne účinky čagy na imunitu a zdravotné problémy súvisiace s vekom.
Sibírska čaga obsahuje:
- Ergo steroly
- Melanín
- Beta glukány
- Saponíny, steroly, triterpény, kyselinu betulinovú, SOD
- Aminokyselinové komplexy, stopové prvky
- Veľmi vysoká hodnota ORAC
je enzým dôležitý pre normálny metabolizmus a imunitný systém, udržuje bunkové membrány pružné a zdravé. Vedci zistili, že čaga obsahuje mimoriadne vysoké hodnoty tohto enzýmu v porovnaní s ostatnými liečivými hubami.
SOD je jedným z najdôležitejších antioxidantov, ktorého množstvo v ľudskom tele s vekom klesá.
Obsah SOD v čage: 35 000 jednotiek/g