Enzýmy sú dôležité

15.02.2012 10:32

 

ENZÝMY

Enzýmy sú energia. Enzýmy sú život. Nemôžeme ich vidieť voľným okom, ale môžeme vidieť život a energiu, ktoré existujú vďaka nim. Ak si napríklad vezmeme dve tekvicové jadierka, jedno pražené a druhé surové a zasadíme ich do zeme, pravdepodobne by z toho surového vyrástla rastlina, zatiaľ čo varené by sa v zemi rozložilo. Tento príklad ukazuje  rozdiel medzi životom a smrťou. Jedno jadierko obsahovalo enzýmy, zatiaľ čo to druhé nie. Ak by sme však tieto jadierka vzali do laboratória, obe by obsahovali rovnaké množstvo zinku, vápnika alebo sodíka, ako keby boli úplne rovnaké. Varená strava neobsahuje enzýmy, a tak ich berie telu, aby bolo schopné takúto stravu stráviť. Tieto enzýmy sú potom navždy preč.Čo sú to vlastne enzýmy? Sú to látky bielkovinovej povahy, ktoré uskutočňujú a urýchľujú látkový a energetický metabolizmus buniek všetkých živých organizmov. V našom tele pracujú desiatky tisíc enzýmov. Štiepia zložité látky stravy na jednoduchšie zložky, ktoré sa potom vstrebávajú do krvného obehu. Mnoho lekárov zaoberajúcich sa surovou stravou tvrdí, že každá potravina v prirodzenom stave obsahuje presne tie enzýmy a ich spolučinitele, ktoré potrebuje na rozloženie danej potraviny. Akonáhle sú zničené varením alebo iným spracovaním, musí telo vytvárať viac vlastných enzýmov potrebných na trávenie, aby sa toto jedlo mohlo riadne stráviť.


Dĺžka života je nepriamo úmerná rýchlosti, s akou sa vyčerpáva enzýmový potenciál organizmu. Zvýšený príjem enzýmov z potravy spomaľuje toto vyčerpávanie.
Eákladný postulát enzýmovej výživy
Dr. Edward Howell


Štúdie vplyvu enzýmov v potrave na ľudské zdravie boli a stále sú trochu záhadou pre vedcov i pre dietetikov, pretože enzýmy pracujú na úrovni chemickej i biologickej a veda nie je schopná zmerať alebo umelo syntetizovať ich biologickú resp. životnú silu. Táto biologická sila je vlastne podstatou enzýmov. Vytvárajú to, čomu hovoríme metabolizmus – pohon ľudského tela. 
Každý z más má k dispozícii obmedzené množstvo telovej enzymatickej energie. Táto energia sa, podobne ako elektrická energia v batérii, postupne odčerpáva. Čím rýchlejšie ju spotrebujeme, tým kratšiu dobu budeme žiť.
Náš zvyk jesť potravu varenú alebo inak chemicky upravenú, rovnako ako konzumácia alkoholu a drog, neustále odsáva obrovské množstvá enzýmov z telových zásob. Túto zásobu nám tiež znižujú časté  prechladnutia, horúčky, choroby.
Telo v oslabenom stave a s nedostatkom enzýmov je ľahkým terčom pre také choroby ako sú rakovina, cukrovka, ateroskleróza, srdcovocievne choroby, obezita a ďalšie degeneratívne ochorenia.
Len jeden jediný osudný proces môže byť príčinou zdravotných problémov ľudstva, a to je varenie potravín. Dlhotrvajúce zahriatie nad 45˚ C enzýmy ničí, varenie ich zlikviduje úplne. Potrava tak zostáva bez akejkoľvek enzymatickej aktivity. 
Prichádzame k záveru, že mnoho degeneratívnych chorôb, ktorými ľudia trpia a na ktorých následky umierajú – ak nie aj všetky choroby – sú spôsobené nadmerným požívaním varenej a chemicky upravenej stravy. Keď si uvedomíme, koľko miliárd korún sa vynakladá na výskum a lekársku starostlivosť, zdá sa až neuveriteľné, že príčina súčasnej zdravotnej krízy by mohla byť tak jasná a jednoduchá.


Výber z knihy   Dr.Edward Howel: Zdraví, vitalita, dlouhý život - ENZYMOVÁ VÝŽIVA - Jak jsou enzymy důležité

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba webových stránok zdarmaWebnode